Economis-t

          Valoarea nutritivă a unui produs nutritiv este oferită de substanţele nutritive organice şi anorganice pe care acesta le furnizează organismului uman, necesare pentru desfăsurarea proceselor metabolice fundamentale.

           1.substante nutritive:
             a)anorganice: apă,săruri minerale, acizi anorganici
             b)organici: blucide,lipide,protide,vitamine,acizi organici

          2.substante încorporate(adăugate) sau aditivi alimentari:
            a)substante tonifiante
               ~hidrolizate proteice
               ~aminoacizi esenţiali
               ~vitamine
               ~săruri minerale
           b)substanţe organoleptizate:
               ~coloranţi
               ~decoloranţi
               ~aromatizanţi
               ~amelioratori de gust
               ~gelifianţi
           c)substante conservate:
               ~antiseptice
               ~antioxidanţi
               ~neutralizanţi
               ~antibiotice
          3.Substante accidentale:
             a)pesticide
               ~erbicide
               ~insecticide
               ~raticide
            b)substante provenite din utilaje şi ambalaje:
              ~cupru
              ~zinc
              ~plumb
              ~staniu
              ~plastifianţi
           c)substante radioactive:
              ~izotopi ai stronţiului
              ~cesiul
              ~iodul
              ~fosfor
              ~uraniu
              ~plumb
           d)substanţe elaborate din microorganisme (TOXINE).

            A.Valoare psihosenzorială (organoleprică,estetică).
            B.Valoarea energetică:exprimată prin cantitatea de kcal furnizate organismului prin consumul de produse alimentare.
            C.Valoare biologică: reprezintă cantitatea de aminoacizi  esentiali (acizi grasi, vitamine,elemente minerale).
            D.Valoarea igienică: reprezintă lipsa substantelor nocive. 


            
Glucidele: reprezintă ponderea cea mai importantă în nutritie 50-60% din valoarea energetică a raţiei alimentare (energia furnizată prin oxidarea glucidelor produce 4,1Kcal).
            
Lipidele: se realizează la plante prin procesul de fotosinteză şi la animale prin sinteza proprie din glucide sau prin aport alimentar,acestea inteplinsc un rol energetic important, asigură elasticitatea dermei şi au rol plastic(energia furnizata de lipide este de 9,3kcal).

          Lipide simple                                                  Lipide compuse
                ~gliceride                                                      ~fosfadite
                     -monogliceride                                                -lecitine
                     -digliceride                                                      -cefaline
                     -trigliceride                                               ~cerebrozide
                ~steride
                ~ceride
                ~etolide

            Acizii grasi intră în structura lipidelor şi pot fi saturaţi şi nesaturaţi.
           
Protidele: sunt cele mai importante componente structurale şi funcţionale ale materiei vii (energia furnizată de protide este de4,1Kcal).
            În compoziţia materiei vii de regnul animal protidele reprezintă 65-70%.
            În compozitia regnului vegetal este între 3-35%(substantă uscată).

Categories:

Leave a Reply